Program FEAD 2014 - 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), Podprogram 2015
Polski Komitet Pomocy Społecznej
W celu realizacji PO PŻ, Podprogram 2015 PKPS może przekazać otrzymane gotowe artykuły spożywcze do:
PKPS dokonuje dystrybucji otrzymanej żywności wyłącznie w formie paczek lub gotowych posiłków przygotowywanych i wydawanych osobom potrzebującym w placówkach żywienia zbiorowego (placówki dzienne dla dzieci, placówki dla osób bezdomnych, jadłodajnie).
Żywność dystrybuowana jest nieodpłatnie dla osób i rodzin najbardziej potrzebujących, spełniających wymogi określone w ustawie o pomocy społecznej oraz z zastosowaniem kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy (do 150%):
Do kwalifikowania osób potrzebujących do uczestnictwa w PO PŻ, Podprogram 2015 uprawnione są ośrodki pomocy społecznej, które wystawiają skierowania imienne. PKPS może samodzielnie kwalifikować jedynie osoby bezdomne.
Ważna informacja
Od 1 października 2015r. obowiązują nowe kryteria dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach programu FEAD:
Okres dystrybucji darów wydłużono do końca kwietnia 2016r.
Zarządy Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej wydające żywność w ramach programu FEAD 2014-2020 Podprogram 2015:
Ponadto żywność wydaje Ośrodek Pomocy Społecznej w Oleśnie ul. Jaronia 2
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego – zestaw co najmniej 8 rodzajów artykułów spożywczych z 3 grup towarowych, przy czym zestaw produktów dla 1 osoby w całym Podprogramie 2015 powinien obejmować (tzw. limit roczny):
Definicja posiłku – każdy posiłek (śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek dwudaniowy lub jednodaniowy, podwieczorek, kolacja).
Każdy odbiorca żywności w formie paczek lub gotowych posiłków może wziąć udział w działaniach towarzyszących wybranych spośród niżej wymienionych:
a) zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa
b) grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. seniorzy, matki z dziećmi, osoby samotne)
c) pomoc osobom bezdomnym w utrzymaniu higieny osobistej
d) wsparcie psychologiczne, inne terapeutyczne dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
e) warsztaty kulinarne dla różnych grup wiekowych z udziałem ekspertów kulinarnych;
f) warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego odżywiania;
g) programy edukacyjne z zakresu zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności;
h) warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstw domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
W sprawach spornych, niejasnych, nieuregulowanych w Wytycznych należy kontaktować się z właściwym terytorialnie koordynatorem Programu FEAD - ZW PKPS Opole (77) 4544010 lub z Biurem Rady Naczelnej PKPS tel. (22) 621 58 77, e-mail: rada.naczelna@pkps.org.pl, albo bezpośrednio z koordynatorem z ramienia Rady Naczelnej, tel. (22) 622 64 36, e-mail: m.jakonowicz@pkps.org.pl . Skargi można też składać bezpośrednio w Departamencie Pomocy i Integracji Społecznej MPiPS tel. (22) 661 12 77, e-mail: sekretariat.dps@mpips.gov.pl .
Informujemy ponadto, że w Podprogramie 2014 poprzez jednostki PKPS w całym kraju z pomocy żywnościowej skorzystało 187 296 osób, w tym:
dla których w formie paczek przekazano:
Opolski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Opolu informuje, iż zakończył z dniem 30 czerwca 2016r. dystrybucję pomocy żywnościowej w Podprogramie 2015. Z pomocy żywnościowej skorzystało 4.532 osoby – przekazano 38.782 paczek żywnościowych. Rozdysponowano łącznie 364,7152 tony żywności tj. 22,96 t makaronu świderki, 20 t ryżu, 17,28 t kaszy jęczmiennej, 13,76 płatków kukurydzianych, 10,56 t kawy zbożowej, 50,4 tyś.l mleka UHT, 6,6528 t sera podpuszczkowego dojrzewającego, 10,56 t sera topionego, 10,2 t groszku z marchewką, 6,656 t koncentratu pomidorowego, 13,4784t dżemu truskawkowego, 59,04 tyś.l. soku jabłkowego, 28,392 t mielonki wieprzowej, 29,376t klospików w sosie własnym, 39,48t cukru białego, 25,92 tyś.l oleju rzepakowego.
PODPROGRAM 2016
Opolski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Opolu przystąpił do FEAD 2014-2020 – Podprogram 2016r. Żywność będzie przekazywana w formie paczek żywnościowych. Zestaw na Podprogram 2016 obejmuje:
Żywność będzie wydawana wyłącznie osobom skierowanym przez Ośrodki Pomocy Społecznej i wydawać je będą zarządy:
1. Zarząd Rejonowy PKPS w Kluczborku ul. Byczyńska 116
2. Zarząd Rejonowy PKPS w Niemodlinie ul. Wojska Polskiego 3
3. Zarząd Miasta i Gminy PKPS w Głuchołazach ul. Rynek 31
Informujemy, iż każdy odbiorca żywności może wziąć udział w działaniach towarzyszących realizowanych przez poszczególne zarządy. Działania te mają na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego.
Wstępny harmonogram działań towarzyszących w okresie wrzesień 2016 - maj 2017:
Miejsce działania | Warsztaty kulinarne | Warsztaty edukacji ekonomicznej | Warsztaty dietetyczne |
ZR PKPS Niemodlin | 2 na 100 osób | 1 na 30 osób | 2 na 20 osób |
ZMiG PKPS Głuchołazy | 2 na 100 osób | 2 na 40 osób | 1 na 20 osób |
ZR PKPS Kluczbork | 1 na 30 osób | 1 na 20 osób | |
razem | 4 na 200 osób | 4 na 100 osób | 4 na 60 osób |
Konkretne daty działań będą uzgadniane z OPS i umieszczane na plakatach wywieszanych w OPS i Zarządach PKPS.
Zrealizowane działania towarzyszące:
ZMiG PKPS Głuchołazy - Świetlica Socjoterapeutyczna ul. Jana Pawła II 24
18.11.2016 - Warsztaty kulinarne „Palce lizać. Ukazanie różnych możliwości przygotowywania potraw z artykułów żywnościowych FEAD.”
liczba uczestników : 12 osób
29.11.2016 – Warsztaty dietetyczne „Jesteś tym co jesz – zdrowe odżywianie.”
liczba uczestników: 11 osób
16.12.2016 – Warsztaty edukacji ekonomicznej „Warsztaty dotyczące zasad zdrowego odżywiania i przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności.”
liczba uczestników: 16 osób
ZR PKPS Niemodlin - Klub Seniora Rynek 41
22.11.2016 – Warsztaty dietetyczne „Porady i przepisy kulinarne dotyczące zdrowego odżywiania się.”
liczba uczestników: 20 osób
15.12.2016 – Warsztaty edukacji ekonomicznej „Nauka kontroli budżetu domowego – finansowego i rzeczowego.”
liczba uczestników: 10 osób
Opolski Zarząd Wojewódzki PKPS w Opolu zawiadamia, iż od 01 grudnia 2016r. do Podprogramu FEAD 2016 przystąpił Zarząd Rejonowy PKPS w Prudniku ul. Klasztorna 4.
Ważne
Z dniem 01 stycznia 2017r. podniesiono kryterium dochodowe do ubiegania się o pomoc żywnościową:
- 1.268,- zł dla osoby samotnej
- 1.028,- dla każdej osoby w rodzinie
Opolski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Opolu dodatkowo w ramach Podprogramu FEAD 2016 otrzymał do wydania 518,40 kg szynki wieprzowej w opakowaniu jednostkowym 0,30 kg oraz pasztet wieprzowy w ilości 499,20 kg w opakowaniu jednostkowym 0,16 kg. Dary te będą wydawane przy odbiorze pozostałych darów.
Opolski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Opolu informuje, iż zakończył z dniem 30 czerwca 2017r. dystrybucję pomocy żywnościowej w Podprogramie 2016.
Z pomocy żywnościowej skorzystało 3 623 osoby. Przekazano 18.355 paczek żywnościowych. Rozdysponowano łącznie 117,9304 ton żywności w tym: 11,76 t makaronu jajecznego; 12 t ryżu; 4,76 t herbatników; 21,6 tyś.l. mleka UHT; 6 ton sera podpuszczkowego dojrzewającego; 7,8 t groszku z marchewką; 7,8 t fasoli białej; 3,072 t koncentratu pomidorowego; 2,808 t powideł śliwkowych; 10,2816 t gulaszu wieprzowego z warzywami; 3,332 t fileta z makreli w oleju; 6,7392 t szynki drobiowej; 0,5184 t szynki wieprzowej mielonej; 0,4992 t pasztetu wieprzowego; 9,24 t cukru białego; 9,72 tyś.l oleju rzepakowego.
PODPROGRAM 2017
Opolski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej przystąpił do FEAD 2014-2020 Podprogram 2017.
Żywność będzie wzorem lat ubiegłych przekazywana w formie paczek żywnościowych. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2017 obejmuje:
Żywność będzie dystrybuowana nieodpłatnie dla osób i rodzin najbardziej potrzebujących, spełniających wymogi określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy:
- 1,268 zł - dla osoby samotnej,
- 1,028 zł - dla każdego członka rodziny.
Żywność będzie wydawana wyłącznie osobom skierowanym przez Ośrodki Pomocy Społecznej i wydawać ją będą zarządy:
1. Zarząd Rejonowy PKPS w Kluczborku ul. Byczyńska 116
2. Zarząd Rejonowy PKPS w Niemodlinie ul. Wojska Polskiego 3
3. Zarząd Miasta i Gminy PKPS w Głuchołazach ul. Rynek 31.
W okresie od 01.09.2017 do 31.12.2017 magazyn w Kluczborku wydał potrzebującym żywność o łącznej wadze 73.119,60kg. Asortyment był różnorodny i zawierał : groszek, fasolę, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż, kaszę gryczaną, herbatniki maślane, mleko, ser podpuszczkowy, szynkę drobiową, szynkę wieprzową, pasztet wieprzowy, filet z makreli, cukier biały, olej, gulasz wieprzowy z warzywami.
Zarządy terenowe Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej wydające dary FEAD będą organizowały działania towarzyszące mające na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego, działania aktywizujące i zmierzające do wyjścia z ubóstwa oraz różnego typu zajęcia edukacyjne o tematyce zaproponowanej przez befeficjentów Podprogramu FEAD 2017.
Wstepny termin wydawania darów ( uzależniony od dostaw towarów) ustala się na wrzesień 2017r.
W ramach programu FEAD w miesiącu listopadzie odbyły się następujące działania towarzyszące:
Głuchołazy – 27.11.2017 Świetlica Terapeutyczna , Aleja Jana Pawła II 24
Warsztat przeciw marnowaniu żywności :„Myśl, planuj, nie marnuj”
Prowadzenie: mgr Agnieszka Danieluk – Zyśk
Liczba uczestników – 13 osób.
Niemodlin - 13.11.2017 Klub Seniora, Rynek 41
Warsztat edukacji ekonomicznej : „Nauka kontroli budżetu domowego – finansowego i rzeczowego.”
Prowadzenie: mgr Dorota Dutkiewicz
Liczba uczestników – 10 osób.
Kluczbork - 15.11.2017 Biuro Magazynu Żywności, ul. Byczyńska 116
Warsztat zdrowej żywności : „Regularne spożywanie posiłków – dlaczego tak ważne”.
Prowadzenie: mgr Anna Skwarek
Liczba uczestników – 16 osób.
Działania towarzyszące w Głuchołazach na kolejne miesiące planowane są następująco:
Działania towarzyszące w Niemodlinie, które odbywać się będą w Klubie Seniora przy ul. Rynek 41, planowane są następująco:
Działania towarzyszące w Kluczborku odbywać się będą w pomieszczeniach biurowych Magazynu Żywności, ul. Byczyńska 116. Osobą prowadzącą będzie dietetyk mgr Anna Swarek.
Warsztaty edukacyjne w Kluczborku w dniu 15.03.2018. Na zdjęciach prowadząca zajęcia mgr Anna Skwarek i zaproszeni beneficjenci darów żywnościowych.
Ogłoszenia o planowanych działaniach towarzyszących ogłaszane są wcześniej, z podaniem godziny spotkania. Na warsztaty przychodzącą osoby skierowane przez Ośrodki Pomocy Społecznej lub zainteresowani beneficjenci korzystający z darów.
W okresie od 01.09.2017 do 31.12.2017 przeprowadzono 6 działań towarzyszących w postaci warsztatów dietetycznych, warsztatów kulinarnych oraz warsztatów ekonomicznych, w których udział w charakterze słuchaczy wzięło łącznie 108 osób.
W miesiącu styczniu z przyczyn obiektywnych nie odbyły się działania towarzyszące w Niemodlinie i Głuchołazach. W związku z tym planowane są dodatkowe, poza harmonogramem, działania w lutym lub w marcu. Termin tych spotkań zostanie wcześniej ogłoszony.
W okresie od sierpnia 2017 roku do maja 2018 roku odbyło się łącznie:
- 7 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 90 osób;
- 7 warsztatów dietetycznych, w których wzięło udział 85 osób;
- 5 warsztatów kulinarnych, w których wzięło udział 58 osób.
Korzystając ze środków Unii Europejskiej czyli realizując Program Pomocy Żywnościowej – Podprogram 2017 (okres od sierpnia 2017r. do czerwca 2018r.) informujemy, że na terenie województwa opolskiego wydaliśmy w tym czasie 177,4036 ton artykułów spożywczych, co przekłada się na 18.940 paczek żywnościowych. Beneficjentami darów było 3701 osób – w tym 963. dzieci. Asortyment dostarczonych towarów był zgodny z wcześniej podanym harmonogramem.
W tym okresie w ramach Programu FEAD przeprowadziliśmy 19 działań towarzyszących, w których uczestniczyło 224 słuchaczy ( zajęcia kulinarne – 45 osób, zajęcia z edukacji ekonomicznej – 62 osoby i warsztaty dietetyczne 117 osób).
Podprogram 2018
Opolski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Opolu przystąpił do FEAD 2014 – 2020 Podprogram 2018
Żywność będzie dystrybuowana nieodpłatnie dla osób i rodzin najbardziej potrzebujących, spełniających wymogi określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy.
WAŻNE !
Od 01 października 2018 roku ulega zmianie wysokość kryterium dochodowego i wynosi ono obecnie :
- 1.402,00 PLN dla osoby samotnej,
- 1.028,00 PLN dla każdej osoby w rodzinie.
Żywność będzie wydawana wyłącznie osobom skierowanym przez Ośrodki Pomocy Społecznej i wydawać ją będą Zarządy:
W zależności od terminów dostaw ustalone zostaną terminy wydawania paczek, a informacje o tym będą zamieszczone w Ośrodkach Pomocy Społecznej i magazynach żywności.
Tak jak w poprzednich latach żywność będzie przekazywana w formie paczek żywnościowych. Zestaw paczki przypadającej na jedną osobę obejmuje:
Lp | Nazwa artykułu spożywczego | Ilość art.spożywczego (kg/l) na osobę |
1 | Groszek z marchewką | 3,6 kg |
2 | Fasola biała | 3,6 kg |
3 | Koncentrat pomidorowy | 1,6 kg |
4 | Buraczki wiórki | 1,05 kg |
5 | Powidła śliwkowe | 1,8 kg |
6 | Makaron jajeczny | 4,5 kg |
7 | Makaron kukurydziany bezglutenowy | 0,5 kg |
8 | Ryż biały | 3 kg |
9 | Kasza gryczana | 1,5 kg |
10 | Herbatniki maślane | 0,8 kg |
11 | Mleko UHT | 7 l |
12 | Ser podpuszczkowy dojrzewający | 2,4 kg |
13 | Szynka drobiowa | 3 kg |
14 | Szynka wieprzowa mielona | 2,1 kg |
15 | Pasztet wieprzowy | 0,64 kg |
16 | Kabanosy wieprzowe | 0,36 kg |
17 | Filet z makreli w oleju | 1,7 kg |
18 | Cukier biały | 4 kg |
19 | Miód nektarowy wielokwiatowy | 0,4 kg |
20 | Olej rzepakowy | 4 l |
21 | Gołąbki w sosie pomidorowym | 1,6 kg |
RAZEM | 49,15 kg |
Informacje o działaniach towarzyszących odbywających się w formie warsztatów edukacyjnych, kulinarnych i dietetycznych będą zamieszczane w Ośrodkach Pomocy Społecznej i w biurach PKPS w poszczególnych miejscowościach. Wstępny harmonogram tych działań i ich terminów zamieścimy wkrótce.
Proponowane działania towarzyszące w ramach POPŻ Podprogram 2018
Kluczbork ul. Byczyńska 116
06.11.2018 - 12.00 – 14.00 - warsztaty dietetyczne – temat: śniadanie dla przedszkolaka, ucznia i seniora; jak przygotować pełnowartościowe śniadanie z produktów FEAD.
27.11.2018 – 12.00 – 14.00 - profilaktyka zdrowotna – temat: higiena i zdrowy styl życia – to nie jest takie trudne!
04.12.2018 – 12.00 - 14.00 - warsztaty kulinarne – temat: Jak nie marnować żywności. Sposób zagospodarowania resztek.
18.12.2018 – 12.00 – 14.00 - warsztaty dietetyczne – temat: pięć posiłków dziennie – zasady zdrowego odżywiania, które warto poznać
Głuchołazy ul. Jana Pawła II 24
28.11.2018 – warsztaty edukacyjne – temat: „Na dobry początek” - spotkanie z beneficjentami projektu, ustalenie porządku i celu spotkań, przedstawienie tematyki poszczególnych warsztatów, cykliczności spotkań oraz wzajemnego kontaktu. Włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowaniu społeczności lokalnych.
Godzina rozpoczęcia warsztatów będzie ogłoszona w terminie późniejszym.
Głuchołazy
Świetlica Socjoterapeutyczna przy PKPS w Głuchołazach, aleja Jana Pawła II 24
1. Warsztaty edukacyjne - 24.01.2019 - godz. 16.00 – 18.00
„Włączanie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych”
Prowadzenie: mgr Małgorzata Matyja - socjoterapeuta
2. Warsztaty edukacyjne - 21.02.2019 - godz.16.00 – 18.00
„Działania aktywizacyjne niezbędne do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej”.
Prowadzenie: mgr Kornelia Bezkorowajna – trener TUS
3. Warsztaty edukacji ekonomicznej - 21.03.2019 - godz. 16.00 – 18.00
„Zarządzanie budżetem domowym”
Prowadzenie: mgr Agnieszka Danieluk – Zyśk
Kluczbork PKPS Kluczbork ul. Byczyńska 116, prowadzenie: mgr Anna Skwarek - dietetyk
1. Warsztaty kulinarne - 15.01.2019 - godz. 12.00 – 14.00
„Coś z niczego – czyli potrawy z resztek, które warto poznać”.
2. Profilaktyka zdrowotna - 22.01.2019 - godz.12.00 – 14.00
„W zdrowym ciele zdrowy duch. Promowanie zdrowego stylu życia dla każdego”.
3. Warsztaty dietetyczne - 05.02.2019 - godz.12.00 – 14.00
„Jak odżywiać się prwidłowo- recepta na zdrowe życie i zachowanie sprawności fizycznej i intelektualnej”.
4. Warsztaty dietetyczne - 19.02.2019 - godz.12.00 – 14.00
„Pięć posiłków dziennie – zasady zdrowego odżywiania, które warto poznać”.
5. Warsztaty dietetyczne - 12.03.2019 - godz.12.00 – 14.00
„Śniadanie dla przedszkolaka, ucznia i seniora”
6. Profilaktyka zdrowotna - 26.03.2019 - godz.12.00 – 14.00
„Alkohol – coraz większy problem Polaków”.
Harmonogram działań towarzyszących:
Głuchołazy – Świetlica Socjoterapeutyczna ul. Jana Pawła II 24
17.04.2019 - godz. 15.15 – 17.15 - „5-10-15 warsztaty kulinarne wraz z rodzicami i dziećmi – wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych”, prowadzenie: dietetyk
24.04.2019 - godz. 16.00 – 18.00 - Warsztaty edukacyjne: „Profilaktyka żywieniowa i choroby cywilizacyjne„ , prowadzenie: dietetyk
Kluczbork – ul. Byczyńska 116
16.04.2019 - godz. 12.00 – 14.00 - Warsztaty dietetyczne: „Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie z produktów FEAD”
07.05.2019 - godz. 12.00 – 14.00 - Profilaktyka zdrowotna: „Alkoholizm wśród Polaków – symptom, których nie należy bagatelizować”
04.06.2019 - godz. 12.00 – 14.00 - Warsztaty kulinarne: „ Nie marnuj żywności. Ciekawe przepisy z resztek”
Działania towarzyszące mające odbyć się w maju 2019r w Głuchołazach:
14.05.2019 w godz. 15-17.00
Miejsce: Gminna Świetlica Socjoterapeutyczna przy PKPS w Głuchołazach al.Jana Pawła II 24
Temat: Wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Trening mentalny
Prowadzenie: mgr Galina Fiałkowska – psycholog
15.05.2019 w godz. 15-17.00
Miejsce: Gminna Świetlica Socjoterapeutyczna przy PKPS w Głuchołazach al.Jana Pawła II 24
Temat: Żywieniowa profilaktyka chorób nowotworowych i osteoporozy – warsztaty
Prowadzenie; Żaneta Majkrzak - dietetyk
Opolski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Opolu informuje, że 30 czerwca 2019 roku zakończył dystrybucję pomocy żywnościowej w Podprogramie 2018. Z pomocy żywnościowej skorzystało 2.822 osoby – wydano 15.642 paczki żywnościowe.
Rozdysponowano łącznie 157.392,8 ton żywności, tj.: groszek z marchewką -11.400t, fasola biała -11.400t, koncentrat pomidorowy – 5.120t, buraczki wiórki -3.360t, powidła śliwkowe – 5.616t, makaron jajeczny – 14.560t, makaron kukurydziany bezglutenowy -1.680t, ryż biały – 9.600t, kasz gryczana – 4.536t, herbatniki maślane – 2.720t, mleko UHT – 22.320 tys.litrów, ser podpuszczkowy dojrzewający – 7.500t, szynka drobiowa – 9.849,6t, szynka wieprzowa mielona -6.749,6t, pasztet wieprzowy – 1.996,8t, kabanosy wieprzowe -1.166,4t, filet z makreli w oleju – 5.385,6t, cukier biały – 12.960t, miód nektarowy wielokwiatowy – 1.382,4t, olej rzepakowy – 12.960tys.litrów,gołąbki w sosie pomidorowym – 5.140,8t.
Od 01.09.2018r do 31.05.2019r odbyły się 22 działania towarzyszące, w których uczestniczyły 482 osoby. Szczegółowo wyglądało to następująco:
Największym powodzeniem cieszyły się warsztaty edukacyjne i dietetyczne bowiem obejmowały one w swojej tematyce bardzo szerokie i urozmaicone spektrum zagadnień.
Rok 2020
Pierwsze dostawy żywności przekazano do magazynu w Kluczborku dopiero pod koniec grudnia 2019r. W związku z tym wydawanie paczek żywnościowych rozpocznie się w styczniu br. Asortyment towarów jest zbliżony do ubiegłorocznego. Również w styczniu ruszą warsztaty czyli działania towarzyszące.
Żywność można odbierać w Kluczborku ul. Byczyńska 116 i w Głuchołazach – Rynek 31. Dystrybucja paczek winna zakończyć się 30.06.2020r. O terminach wydawania paczek informują stosowne ogłoszenia zamieszczane zarówno w magazynach jak i w Ośrodkach Pomocy Społecznej.
Działania towarzyszące odbywać się będą w Kluczborku Rynek – Ratusz sala konferencyjna i w Głuchołazach w stołówce PKPS Rynek 31. O terminach i tematach spotkań również informować będą ogłoszenia.
Skład paczki żywnościowej dla 1 osoby:
Lp | Nazwa artykułu spożywczego | Ilość artykułu na 1 osobę |
1 | Groszek z marchewką | 3,2kg |
2 | Fasola biała | 3,2kg |
3 | Koncentrat pomidorowy | 1,28kg |
4 | Buraczki wiórki | 1,05kg |
5 | Powidła śliwkowe | 1,8kg |
6 | Sok jabłkowy klarowany | 4 l |
7 | Makaron jajeczny | 4,5kg |
8 | Makaron kukurydziany bezglutenowy | 1 kg |
9 | Ryż biały | 3 kg |
10 | Kasza gryczana | 1,5kg |
11 | Herbatniki maślane | 0,8kg |
12 | Mleko UHT | 7 l |
13 | Ser podpuszczkowy dojrzewający | 2 kg |
14 | Szynka drobiowa | 2,7kg |
15 | Szynka wieprzowa mielona | 1,8kg |
16 | Pasztet wieprzowy | 0,48kg |
17 | Filet z makreli w oleju | 1,53kg |
18 | Cukier biały | 4 kg |
18 | Olej rzepakowy | 4 l |
19 | Gołąbki w sosie pomidorowym | 1,7kg |
Okres dystrybucji artykułów żywnościowych przedłuża się do sierpnia 2020 roku.
Poniżej podajemy planowany harmonogram działań towarzyszących:
Głuchołazy:
11.02.2020 godz.15.30 „Pieniądze szczęścia nie dają ale …” – warsztaty z ekonomii. Jak tworzyć budżet domowy, gdzie szukać oszczędności, gdzie zgłosić się o pomoc, jak przygotować pismo do urzędu z prośbą o pomoc/wsparcie.
„Aktywność fizyczna – tak czy nie ?” – warsztaty z fizjoterapeutą - 21.02.2020, godz. 15:30 (wyjątkowo - ul. Jana Pawła II 24 - świetlica socjoterapeutyczna)
16.06.2020 godz.15.30 „ajurwedyjska droga do długowieczności” prowadzący: mgr Anna Knoblich-Kaczmarek
22.06.2020 godz.15.30 „jestem tym, co jem – jak zła dieta i używki wpływają na nasze zdrowie” – warsztaty z pielęgniarka
07.07.2020 godz.15.30 „jak jeść smacznie, zdrowo i niedrogo” – warsztaty z dietetykiem
21.07.2020 godz.15.30 „Kuchnia sercem domu” – warsztaty z kucharzem
13.08.2020 godz.15.30 „Jak to co jemy wpływa na naszą cerę, włosy i paznokcie. Jakie produkty będące w każdej kuchni możemy wykorzystać do pielęgnacji naszego ciała„ - prowadzący - Anna Czarnecka – kosmetolog
Kluczbork:
Wszystkie działania towarzyszące odbywać się będą w godz.11.00 – 13.00. Jeżeli z jakichś przyczyn miałaby nastąpić zmiana ukaże się stosowne powiadomienie.
21.01.2020 „Cztery pory roku. Produkty sezonowe w naszej kuchni” warsztaty kulinarne
28.01.2020 „Pomysł na.. czyli najlepsze potrawy z produktów FEAD” warsztaty kulinarne
11.02.2020 „Śniadanie dla przedszkolaka,ucznia i seniora” warsztaty dietetyczne
25.02.2020 „Alkoholizm wśród Polaków – symptomy, których nie należy bagatelizować” profilaktyka zdrowotna
10.03.2020 „Nie marnuj żywności.Ciekawe przepisy z resztek” warsztaty kulinarne
Działania towarzyszące będą odbywać się w PKPS przy ul. Byczyńskiej 116 w godz. 11.00 – 13.00
08.06.2020 „Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie z produktów FEAD” warsztaty dietetyczne
13.07.2020 „Zdrowy styl życia – podstawowe elementy” profilaktyka zdrowotna
Paczki żywnościowe są wydawane z zachowaniem środków ostrożności i w sposób zalecany przez Sanepid.
Opolski Zarząd Wojewódzki Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Opolu informuje, że 30 września 2020 roku zakończył dystrybucję pomocy żywnościowej w Podprogramie 2019. Z pomocy żywnościowej skorzystało 2.401 osób – wydano 15.221 paczek żywnościowych.
Jak wszyscy wiemy tegoroczna dystrybucja darów odbywała się w nietypowych i mocno utrudnionych, z powodu pandemii COVID-19, warunkach. Ale daliśmy radę.
Rozdysponowano łącznie 185.817,60 ton żywności, tj. groszek z marchewką-10.800t, fasola biała -7.200t, koncentrat pomidorowy -4.608t, buraczki wiórki -4.200t, powidła śliwkowe - 7.020t, sok jabłkowy -15.840l, makaron jajeczny -17.920t, makaron kukurydziany bezglutenowy -3.360t, ryż biały -12.000t, kasza gryczana -5.832t, herbatniki maślane -3.060t, mleko UHT -28.080l, ser podpuszczkowy dojrzewający -8.000t, szynka drobiowa -10.886,4t, pasztet wieprzowy -1.996,8t, filet z makreli w oleju -6.364,8t, cukier biały -16.200t, gołąbki w sosie pomidorowym -6.609,6t.
Z powodu opóźnionego rozpoczęcia dystrybucji paczek żywnościowych ( grudzień 2019 ) oraz zagrożenia epidemiologicznego od marca 2020 – odbyło się mniej niż zwykle działań towarzyszących, jak również zdecydowanie mniejsze było uczestnictwo w nich ludzi. Pierwsze działania towarzyszące odbyły się w styczniu br. Było ich łącznie 17, a uczestniczyło w nich 186 osób. Szczegółowo przedstawiało się to następująco:
Rok 2021
W związku z pandemią koronawirusa opóźnione zostały pierwsze dostawy żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Dopiero w styczniu 2021 rozpoczęła się dystrybucja darów żywnościowych. Kryterium dochodowe w tym roku wynosi : 1.402,-zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1.056,-zł dla osoby w rodzinie.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego – bez względu na to czy jest to osoba samotna czy też zamieszkująca z rodziną. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana sukcesywnie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
Paczka żywnościowa obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg a jej asortyment przedstawiamy poniżej:
Sposób wydawania paczek żywnościowych będzie uzależniony od rządowych wytycznych w tym zakresie i obowiązywać będzie reżim sanitarny. Przedstawiamy również wstępny harmonogram działań towarzyszących, które odbywać się będą w Kluczborku i Głuchołazach.
Poniżej przedstawiamy wstępny harmonogram działań towarzyszących; mogą wystąpić zmiany terminów – o czym będziemy informować oddzielnie – w związku z sytuacją pandemiczną i możliwością wystąpienia nieoczekiwanych okoliczności.
Głuchołazy – Świetlica Socjoterapeutyczna , al.Jana Pawła II 24, godz.15.00
Kluczbork – warsztaty odbywać się będą w formie zdalnej; podczas wywawani8a żywności beneficjenci, którzy wyrażą chęć uczestnictwa, zostawią swój numer telefonu i adres e-mail, na który w danym terminie zostanie wysłany materiał dotyczący tematu warsztatów.
Warsztaty - Głuchołazy:
Warsztaty - Kluczbork:
Rozliczenie roku 2021 zakończyło się 31 października. Jego podsumowanie wygląda następująco: Wydaliśmy 20764 paczek żywnościowych tj.objęliśmy pomocą 2246 osób. Beneficjenci otrzymali towar w łącznej ilości:
W działaniach towarzyszących uczestniczyły 83 osoby, a odbyły się 4 warsztaty edukacji ekonomicznej, 4 warsztaty edukacji zdrowotnej dot.zasad zdrowego żywienia i przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności, 4 warsztaty kulinarne i 7 warsztatów dietetycznych. Warsztaty w Kluczborku odbywały się w formie zdalnej. Ograniczenia pandemiczne spowodowały zmniejszenie liczby uczestników.
Mimo kwarantanny, którą objęci byli zarówno wolontariusze jak i pracownicy – w różnych okresach, co powodowało pewne zburzenia i opóźnienia w dystrybucji żywności – do końca października udało się wszystko zakończyć.
R O K 2022
Trwająca nadal pandemia w dalszym ciągu będzie miała wpływ zarówno na sposób dystrybucji żywności jak i na liczbę działań towarzyszących, i liczbę uczestników tych działań. Musimy się z tym pogodzić i jakoś funkcjonować w tych niekorzystnych realiach. Dystrybucja żywności odbywać się będzie tak jak w latach minionych tzn. w Kluczborku, ul. Byczyńska 116 , a w Głuchołazach, Rynek 31. Pomoc Żywnościowa 2014 -2020 Podprogram 2021 przedstawia się następująco:
Kryterium dochodowe: 1.707,20PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1.320,00PLN dla osoby w rodzinie.
Paczka żywnościowa dla jednej osoby zawiera 11 artykułów:
1.groszek z marchewką 3,20kg;
2.koncentrat pomidorowy 1,12kg;
3.powidła śliwkowe 1,50kg;
4.makaron jajeczny świderki 4,50kg;
5.kasz jęczmienna 1kg;
6.mleko UHT 5l.;
7.szynka drobiowa 1,80kg;
8.szynka wieprzowa mielona 1,20kg;
9.filet z makreli w oleju 0,85kg;
10.cukier biały 4,00kg;
11.olej rzepakowy 4,00 l.
Zestaw żywnościowy na Podprogram 2021 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości około 28,17 kg na osobę.
Planowane są także działania towarzyszące, które w najbliższych miesiącach powinny wyglądać następująco:
Kluczbork – warsztaty odbywać się będą w formie zdalnej; podczas wydawania żywności beneficjenci, którzy wyrażą chęć uczestnictwa, zostawią swój nr telefonu i adres e-mail, na który w danym terminie zostanie wysłany materiał dotyczący warsztatów.
21.01.2022 „Profilaktyka zdrowotna – alkoholizm – jak rozpoznać problem.”
16.02.2022 Warsztaty dietetyczne „Co powinno znaleźć się naszego przedszkolaka, ucznia oraz seniora”
16.03.2022 Warsztaty kulinarne „Czy resztki żywności muszą się marnować ? Zestaw przepisów na zagospodarowanie resztek„
14.04.2022 Warsztaty dietetyczne „Potrawy z produktów FEAD”
Głuchołazy – warsztaty odbywać się będą w Świetlicy Socjoterapeutycznej w Głuchołazach, al.Jana Pawła II 24 w godzinach, które będą podane na plakatach zapraszających na działania towarzyszące.
24.01.2022 Warsztaty edukacyjne „COVID 19 i jego skutki dla stanu psychicznego Polaków”
21.02.2022 Warsztaty kulinarne „Najlepsze przepisy na odporność z natury”
21.03.2022 Warsztaty zdrowotne „Fitness a urządzenia elektroniczne. Gry ruchowe jako alternatywa dla zwyczajnych ćwiczeń”
25.04.2022 Warsztaty edukacji ekonomicznej „Jak zadbać o domową skarbonkę?”
16.05.2022 Warsztaty edukacji zdrowotnej „Wiosenne sposoby na rozwój umysłu”.
Kluczborski oddział Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej informuje: wydano ponad 750 pakietów pomocy dla naszych gości z Ukrainy oraz przekazano 146 paczek na kampus i Nefryt
Działania towarzyszące mają na celu włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych poprzez, między innymi, zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa czy też grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne ). Warsztaty te powinny wzmacniać samodzielność i kompetencje w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego beneficjentów korzystających z pomocy żywnościowej w ramach Programu FEAD.
Najczęściej prowadzone są warsztaty kulinarne, dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, programy edukacyjne mające na celu przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności oraz warsztaty edukacji ekonomicznej.
Działania towarzyszące:
Kluczbork - ul. Byczyńska 116
24.05.2022 godz. 13.00 – warsztaty dietetyczne „Pełnowartościowe śniadanie. Co powinno znaleźć się na stole naszego przedszkolaka, ucznia oraz seniora.”
14.06.2022 godz. 13.00 – warsztaty edukacyjne „Czy resztki żywności muszą się marnować ? Zestaw ciekawych przepisów na zagospodarowanie resztek.”
19.07.2022 godz. 12.00 – warsztaty dietetyczne „Pełnowartościowe potrawy z produktów FEAD”.
23.08.2022 godz. 12.00 - warsztaty ekonomiczne „Jak gospodarować budżetem domowym. Rady i porady”.
13.09.2022 godz. 12.00 - warsztaty edukacji ekonomicznej „Jak zarządzać domowym budżetem w czasach kryzysu”
04.10.2022 godz. 12.00 - warsztaty edukacji zdrowotnej „Alkoholizm wśród nastolatków – jak rozpoznać problem”
Głuchołazy - al. Jana Pawła II 24
20.06.2022 godz. 14.30 - warsztaty kulinarne „Lekkostrawna dieta na gorące dni.”
18.07.2022 godz. 14.30 - warsztaty edukacyjne „Jak zaplanować wakacje przy niewielkim budżecie”
22.08.2022 godz. 14.30 - warsztaty zdrowotne „Aktywność fizyczna dla opornych. Jak zmotywować się do ćwiczeń ?”
05.09.2022 godz. 14.30 - warsztaty zdrowotne „Jesienna depresja – jak jej uniknąć ?”
17.10.2022 godz. 14.00 - warsztaty edukacji ekonomicznej „Inflacja. Jak radzić sobie z rosnącymi cenami ? Gdzie znaleźć oszczędności ? Jak nie dać się nabrać na „promocji” ?
Rozliczenie roku 2022 zakończyło się 31 października. Jego podsumowanie wygląda następująco:
Wydaliśmy 13.295 paczek żywnościowych, tj.objęliśmy pomocą 2.668 osób.
Beneficjenci otrzymali towar w łącznej ilości:
Z powodu inflacji i nagłego bardzo dużego wzrostu cen niektórych produktów żywnościowych producenci ograniczyli ilość towaru w stosunku do wcześniejszych ustaleń. Dotyczy to cukru – zamiast 4 kg na osobę wydawano po 1 kg i oleju, który również wydawany był po 1 litrze na osobę. W działaniach towarzyszących, częściowo przeprowadzanych zdalnie, uczestniczyło 141 osób ( 113 kobiet i 28 mężczyzn ) . Odbyły się 3 warsztaty kulinarne, 5 warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego odżywiania, 4 warsztaty edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, 5 warsztatów edukacji ekonomicznej i 3 inne działania mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.
Rok 2023
Dystrybucja paczek żywnościowych w tym roku rozpoczęła się późno. Pierwszą dostawę do magazynu żywności w Kluczborku przy ul. Byczyńskiej 116 w ramach Podprogramu 2021 Plus otrzymaliśmy 12 maja. Podprogram ten przewiduje następujący asortyment produktów w przeliczeniu na jedną osobę:
Kryterium kwalifikujące do otrzymania artykułów spożywczych wynosi:
W tym roku wydawanie darów odbywać się będzie wyłącznie w Kluczborku.
Działania towarzyszące mają na celu włączanie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnej poprzez zajęcia aktywizujące i inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa, jak również tworzenie grup wsparcia dla osób w trudnej sytuacji. Mogą też stanowić wsparcie psychologiczne dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Mogą również dostarczać informacji na temat gospodarowania budżetem domowym, pomysłów na zdrowy styl życia i odżywiania, porad kulinarnych itp. Zapraszamy wszystkich chętnych do wzięcia udziału w tych warsztatach.
Poniżej podajemy harmonogram działań towarzyszących w Kluczborku, które odbywać się będą przy ul. Byczyńskiej 116 o godz. 9.00.
30.05.2023 – warsztaty kulinarne – „Dania na wolnowar z produktów FEAD„
13.06.2023 – warsztaty kulinarne – Pomysł na … Czyli najlepsze potrawy z produktów FEAD.
14.06.2023 – warsztaty kulinarne – „Zestaw ciekawych dań z produktów FEAD”
11.07.2023 – warsztaty zdrowotne – Alkoholizm w rodzinie – symptomy, których nie należy bagatelizować.
25.07.2023 – warsztaty z profilaktyki zdrowotnej – „Żyj zdrowo. Analiza zdrowego stylu życia”
08.08.2023 – warsztaty kulinarne – „Dania z produktów FEAD. Kuchnia polska”
22.08.2023 – warsztaty edukacyjne z zakresu zdrowego żywienia i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności – Gospodarowanie resztkami żywności.
12.09.2023 – warsztaty z zapobiegania marnotrawieniu żywności – „Jak wykorzystać resztki żywności do sporządzenia smacznych zapiekanek”
18.09.2023 – warsztaty z edukacji ekonomicznej – „Jak zamknąć miesięczny budżet”.
Podprogram 2021 Plus trwał bardzo krótko i nie było zbyt szerokiego asortymentu towaru. Od maja do sierpnia tego roku wydaliśmy:
Liczba przekazanych paczek żywnościowych wyniosła: 3448.
Skonstruowane do tego Programu kryterium dochodowe znacznie zmniejszyło liczbę beneficjentów ; nie korzystali też z tej formy pomocy Ukraińcy, których przeniesiono do innych miejscowości.
W okresie tego programu zorganizowano 9 warsztatów, w których uczestniczyło łącznie 86 osób. Działania towarzyszące obejmowały zakres: warsztaty kulinarne (3), warsztaty dietetyczne dotyczące zdrowego żywienia (3), warsztaty edukacji dotyczącej zasad zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności (2) oraz warsztaty edukacji ekonomicznej (1).
Działania towarzyszące mają na celu włączanie osób pozostających poza głównym nurtem życia w funkcjonowanie społeczności lokalnej. Mają za zadanie podniesienie świadomości ludzi w zakresie zdrowia, właściwego odżywiania, przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności, poprawianiu kondycji fizycznej i psychicznej jak również pomaganiu w zarządzaniu budżetem domowym. Warsztaty kulinarne udostępniają ciekawe przepisy i wymianę doświadczeń związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego.
W bieżącym roku Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu społecznego Plus - Podprogram 2023 w województwie opolskim rozpoczął się 14 maja. Zestaw na ten Podprogram obejmuje artykuły spożywcze w łącznej wadze 34kg na osobę.
Asortyment przedstawia się następująco:
Groszek z marchewką | 4 opk. |
Koncentrat pomidorowy | postęp. unieważnione |
Dżem truskawkowy | 4 opk. |
Makaron jajeczny świderki | 5 opk. |
Mąka pszenna | 4 opk. |
Kasza jęczmienna | 3 opk. |
Płatki owsiane | 2 opk. |
Herbatniki maślane | 3 opk. |
Kawa zbożowa rozpuszczalna | 2 opk. |
Mleko UHT | 6 opk. |
Ser podpuszczkowy dojrzewający | 3 opk. |
Szynka wieprzowa mielona | 4 opk. |
Szynka drobiowa | 4 opk. |
Pasztet wieprzowy | 3 opk. |
Szprot w oleju | 4 opk. |
Cukier biały | 4 opk. |
Olej rzepakowy | 4 opk. |
Fasolka po bretońsku | 3 opk. |
Żywnośc będzie wydawana w Kluczborku przy ul. Byczyńskiej 116, a ogłoszenia o terminach wydawania będą umieszczane na zewnątrz bramy i w Ośrodku Pomocy Społecznej, jak również na FB.
Działania towarzyszące mają na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących. W tym roku pierwsze warsztaty edukacji ekonomicznej-bezpieczeństwo finansowe i zarządzanie budżetem domowym odbędą się 25.06.2024 o godz. 9:00 przy ul. Byczyńskiej 116.
Kolejne warsztaty będą w formie doradztwa indywidualnego - wsparcie psychologiczne, bezpieczeństwo finansowe, pomoc prawna, profilaktyka zdrowotna, itp. - a termin ich przeprowadzania będą podawane na bieżąco.
Drugie warsztaty w ramach Podprogramu 2023 odbędą się 23 lipca 2024 r. o godzinie 9:00 przy ul. Byczyńskiej 116. Przeprowadzone będą w formie doradztwa indywidualnego o tematyce „Gospodarowanie budżetem domowym”.
Kolejne warsztaty w ramach Podprogramu 2023 odbędą się 06 sierpnia 2024 r. o godzinie 9:00 przy ul. Byczyńskiej 116. Przeprowadzone będą w formie doradztwa indywidualnego o tematyce „Bezpieczeństwo finansowe i zarządzanie budżetem domowym”.
Czwarte warsztaty w ramach Podprogramu 2023 odbędą się 10 września 2024 r. o godzinie 9:00 przy ul. Byczyńskiej 116. Przeprowadzone będą w formie doradztwa indywidualnego o tematyce „Profilaktyka zdrowotna”.
Kolejne warsztaty w ramach Podprogramu 2023 odbędą się 22 października 2024 r. o godzinie 9:00 przy ul. Byczyńskiej 116. Przeprowadzone będą w formie doradztwa indywidualnego o tematyce „Tworzenie i realizacja budżetu domowego”.